Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kerti napló 2015 július

2015.08.04
Rég nem írtam....a kert, a munka, a kutyák, a család...bármire ráfoghatom, de tkp. főként a kedvem hiányzott hozzá.  
Nincs sok új a nap alatt, legfeljebb annyiban, hogy minden év új, mindig más, a kert dinamikusan változik. Az idei év az uborka éve, és a paprikáé. Amennyire nem akartam eleinte a paprikával foglalkozni, most annyira örömömet lelem benne. Teljes sikertörténet volt tavaly a paprika-batáta párosítás, így idén ismétlés lett belőle. A batátától sokat most nem várok, a palánták valahogy nagyon hitványra sikeredtek. Nem számít, főként talajtakarásra szánom őket, az, hogy finomak, csak a bónusz. Sok növénnyel vagyok így. A rebarbara is dekoráció főként, az hogy enni sem utolsó, csak a ráadás.  Elgondolkodtató, és nem győzöm eléggé népszerűsíteni az általam "lustakertnek" titulált növénytermesztést. Építkezés után nem a haszonnövények voltak megcélozva, tehát semennyi konyhakertet nem csináltam a földieper területén kívül. Aztán amikor eszembe jutott, hogy jó lenne, akkor már igencsak  kevés helyem maradt erre, pontosabban semmi, fel kellett törni az ugart , ami nem volt túl egyszerű. Lett úgy 20-25 m2 felásott területem eddig három év alatt. Ami ezen a helyen megterem, az úgy nagyjából minden. Nem is kevés.  Idén amiket ültettem: Kezdtem a szokásos dughagymával, hónapos retekkel. Utóbbiból  annyi termett, hogy a végén már kidobáltam, nem kellett senkinek. Aztán jött a cukorborsó, sárgarépa (próbából, ezidáig nem ültettem semmi leveszöldséget, mondván vályogtalajban nem nyerő), pár bokor lila krumpli, okra,  bokorbab, karósbab, kukorica, uborka, cukkini, sütőtök,  batáta, paprika. A paradicsomot nem ültetem. Sőt, általában véve semmit nem csinálok vele azon túl, hogy a 80%-át kigyomlálom, merthogy mindenütt kikel, még a konyhai mosogató peremén is. Karózni kellene, beismerem, de odáig még sosem jutottam. Valahogy így is terem nagyjából egy mázsa egy szezonban.
 Paprikát viszont ültettem konténerekbe is, és uborkát is. Nomeg...az a kevés paradicsom, aminek tavaly megszedtem, a magját, mert a fajta nagyon szimpatikus volt, szintén ilyen kb. 10 literes edényekben kapott helyet. 
A konténeres termesztés előnye a mobilitás, a hátránya, hogy nagyon kell figyelni a vízellátásra, sőt, a tápanyag utánpótlásra is, ami nálam kizárólag marhatrágya. Semmi vegyszert nem használok. A gyümölcsfákra sem, a többi növényre sem.  A konténeres növények praktikus okokból a medence mellett laknak egész nyáron. Részben, mert akkor nem felejtem el megöntözni őket, ha kell naponta többször is, részben mert ott süt a nap rájuk egész nap. A paprikák ezt nagyon élvezik, de jól bírja a konténeres tartást a cukkini és paradicsom is. 
papkonteneres.jpg
Nem palántázok, nem gyomlálok, és főleg nem kapálok! Viszont mulcsolok, és öntözök minden mennyiségben. Mindennel mulcsolok, de főként a levágott fűvel. A szomszéd is nekem nyírja, így jut bőven mindenhová. A szezon valahogy így indul: Ősszel, betakarítás után felásom a kertet, és elszórom a mustármagokat, esetleg tarlórépát, idén meg fogom próbálni a póréhagymát is. A kerti labodát már nem kell elszórni, az elülteti önmagát.  Tavasszal ezek hamarabb ébrednek mint a gyom, így a talaj sosem csupasz. Egyszerűen elnyomják  a gazt. Amikor ültetek, és többnyire a retekkel kezdem, mint mindenki, akkor kihúzgálok annyit a mustárból, és a labodából, ahová a retket vetem. A  kihúzgált növényeket természetesen nem dobom a komposztra, hanem ott helyben elfektetem a talajon mulcsnak. A nyár folyamán ez majd szépen komposztálódik. Áprilisban indul a fűnyírás, akkor már a levágott füvet is a veteményesbe hordom talajtakarónak. Egyúttal lefektetem a csöpögtető, és esőztetőcsöveket, és indul az öntözés. Októberig.  A hely szűke miatt nálam szóba sem jöhet vetésforgó, egyszerűen nincs hová forogni. Nem kérdezem a növényeket, szeretnek-e egymás mellett lakni, aki nem bírja, az mehet isten hírével és kész. Bírják.  Mint mondtam nem palántázok. Illetve igen, de odakint az udvaron. Van egy használaton kívüli akvárium, belefér két palántázó tálca, mindegyik 32 kockás. Egyikbe paprikamagok, a másikba paradicsommagok kerülnek. Alájuk víz, és ennyi. Semmi más teendőm vele, mint figyelni arra, hogy ne száradjanak ki, és májusban a helyükre ültetni. Van aki konténeres lesz, van aki szabadföldi.  A medence fontos része az öntözésnek. A lefolyónyílása nincs bedugva sosem, oda van illesztve egy csöpögtetőcső, ami a kertben lévő növényeket látja el folyamatosan a medencéből lecsöpögő állott vízzel. A kútból ezt naponta pótolom, ezzel megvan a medence vízforgatása, és az öntözés problémája oldva. Ennek persze megint előfeltétele a vegyszermentesség.  Minden egyebet helybe ültetek, magról. A természet sem palántáz semmit, én csak utánozom.  Tkp. május végétől, amikor  már minden el van ültetve, semmi más teendőm nincs a kertben, mint betakarítani a termést.  Íme, a 2015 nyár közepi állapot:
elso.jpg  pari.jpgokras.jpgkukorica.jpgszuret2.jpg
Eddig 9 üveg uborka van elrakva télire, a paprikát apránként rakom a fagyóba, a paradicsom dömping még várat magára, még csak annyi van, amennyi megeszünk. Fejtett bab a fagyóban, a borsót megettük, a répa még a földben, a krumpli sincs még felásva, de a szára eltűnt, szerintem megették a bogarak. A csemege kukoricát ma leszedem, és megy a fagyóba.  
Mindez max. 25 m2-en! Kapálás, gyomlálás és vegyszerek, műtrágyák nélkül. Így is lehet....igen, van ami a kártevők áldozata lesz, persze. Azt elsiratjuk, a többit meg leszedjük, mert annyit ültettem, hogy "jut is marad is". A család 4 tagú. 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Шлюхи Краснодара

(Amuelper, 2018.10.08 21:49)

<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru>Шлюхи Краснодара</a>
<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки Краснодара</a>
<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны в Краснодаре</a>
<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд шлюхи в Краснодаре</a>
<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Дешевые бляди</a>
<a href=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/>Интимные знакомства в Краснодаре в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru>Проститутки Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд индивидуалок в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Бюджетные проститутки в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/>Интимные знакомства Краснодара</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru>Проститутки в Краснодаре</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки Краснодара</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны в Краснодаре</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд шлюх в Краснодаре</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Недорогие шлюшки в Краснодаре</a>
<a href=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/>Интимные знакомства Краснодара</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru>Проститутки в Краснодаре</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки Краснодара</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны Краснодара</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд шлюх в Краснодаре</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Недорогие шлюшки Краснодара</a>
<a href=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/>Интимные знакомства в Краснодаре</a>

XEvil 4.0 break captchas of Google, Facebook, Yandex, VKontakte, and 8400 others!

(LatonyaVax, 2018.03.26 12:50)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can break almost any antibot captcha.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

fifa 15 скачать торрент от хаттаба

(garneuMl, 2018.03.25 19:02)

Не всегда,иногда и раньше=)

---
Я считаю, что Вы не правы. Я уверен. Могу это доказать. Пишите мне в PM, обсудим. скачать полную версию fifa 15 pc, скачать fifa 15 полную версию на пк а также <a href=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/12-skachat-demo-versiyu-fifa-15-besplatno.html>скачать фифа 15 демо на пк</a> скачать fifa 15 pdalife

fifa 15 скачать торрент

(tafeCync, 2018.02.01 04:08)

Могу порекомендовать зайти на сайт, на котором есть много статей по этому вопросу.

---
Браво, замечательная мысль fifa 15 стадионы скачать, скачать fifa 15 freeboot а также <a href=http://15fifa.ru/skachat-patchi-fifa-15/34-mod-fifa-15-fifa-15-10-rus-eng.html>fifa 15 creation master 15 скачать</a> скачать fifa 15 c торрента

XEvil 4.0 torrent

(Mashageori, 2017.12.13 12:51)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass almost any antibot captcha.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"