Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kerti laboda és társai

2014.04.06

 Ami a  természetben nem fordul elő, az gyakorlatilag a csupasz talaj. Miután kapálni nagyon nem szeretek, ellenben gyomlálni utálok, ki kellett találnom valami egyszerű trükköt a gyomok ellen. A megoldást a növényekben látom. Nem érdemes hagyni, hogy számomra haszontalan gyomok vegyék birtokba  a komoly munkával felásott területet, inkább ültetek én azt, amit  jónak látok.  Remek elővetemény a kerti laboda pl.

laboda.jpg

Egyszer kell elvetni, és soha többé az életben. Elsőként kel ki már februárban, és nagyon gyorsan növekszik. Mielőtt a gyomnövények észbe kapnának, már megnőtt olyan méretűre, hogy a gyomok előtt elfoglalja a talajt. Spenótként fogyasztható, és díszítő értéke is jelentős. Nekem a zöld és a piros változata van, de létezik rózsaszínben is. Magas, 1,5-2 méteres növény lesz belőle a nyár folyamán, a kerítés elé ültetve, mégiscsak szebb látvány, mint a drót.. Ráadásul azt tartják, hogy a vakondot is távoltartja a veteménytől. 

A másik ilyen előveteményként használt növényem idén is a mustár. A labodával egyszerre kel, nagyon gyorsan növekszik, ez is az a fajta, ami elveti magát évről évre. Amikor a veteménynek kell a hely, egyszerűen kihúzom a földből, de a világért sem vetem a komposztra. Ott hagyom helyben, mulcsnak. Talajtakarónak kiváló kihúzva is, és visszakerül a talajba minden ásványi anyag, amit a mustár begyűjtött növekedése folyamán. Amit meghagyok, hogy magot érleljen, abból remek házi készítésű mustár lesz. 

A facéliát hasonló szándékkal ültetem, ráadásul a kék virágát imádom én is, a méhek is. Behozza a zümmögőket a kertbe, ami a gyümölcsök beporzásához nem hátrány. 

Ültetek még bársonyvirágot, kasvirágot, kúpvirágot, körömvirágot is a vetemény közé, ezeket viszont óvatosan, hogy ne nyomják el a veteményt. Díszítőnek nagyon jók, segítik a haszonnövényeket, elűznek sok kártevőt, de sosem volna sziven kihúzgálni a pompázatos virágokat, és valljuk be, egy nagy bokor büdöske bizony sok paprikát vissza tud vetni a fejlődésben, úgyhogy csak ésszel, és mértékkel ültetem. Többnyire az ágyások szélére, a kert udvar felé eső részére. Amikor hátranázek, a virágokon akad meg a szemem elsőként. 

A kerítés mellé a kukorica és a kötelező karósbab közé szoktam dugni prá ricinusmagot is.

ricinus.jpg

Nagyon impozáns növény, és állítólag neki is vakondűző hatása van. Utóbbi nem bizonyított, de nem is ezért ültetem.