Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Császárfa (különösen ajánlom Lukács Móninak)

Így tél végére kialakulnak a gondolataim a tavaszt illetően. A "mit és hová" ültetés kérdése ilyenkor dől el, a "hogyan" az majd "ad-hoc" adja magát tavasszal. Mindent nem lehet tervezni, nem is érdemes, hiszen a kert minden évben más. Elő egészként kell tekinteni, nem pedig munkadarbaként.

Nos adott, egy tarackos műveletlen terület. Füvet nyírni csak korlátozott mértékben szeret az ember, mellesleg egy napégette ugaron, a fű sem szép, ha nem kap vizet. Elsivatagosodunk, nincs mese öntözni kell, és ÁRNYÉK kell. Létszükséglet az árnyék. A másik létszükségletünk a tüzifa. Hozzuk össze a kellemest a hasznossal. Ahol van hely, oda ülessünk fát. Ha már fát ültetünk, nem baj, ha tűzre is alkalmas, tehát nőjön hamar. Nomeg egyébként is..."add uram isten, de azonnal". Minden azonnal kell. :)

Egész téli agymenésem letisztult következménye végülis a CSÁSZÁRFA (Paulownia tomentosa)  lett. A növény rendkívül dekoratív, gyorsan nő, hamar lesz belőle hatalmas zárt "sövény", ami a kíváncsi tekinteteknek is útját állja, és nem utolsósorban rendkívül értékes tüzifa. Általánosságokat ma már szinte mindenki tud, erről a pár éve elterjedőben lévő szépségről. Azt is tudjuk már, hogy kivágás után újrasarjad, tehát gyakorlatilag egyszer kell elültetni, megújul magától. Ennek nyilvánvaló hátránya az, ha egyszer meg akarunk szabadulni tőle, nem lesz egyszerű, de miért akarnánk?? A kert változik, az ember elképzelése is évenént változik, de nem olyan mértékben, hogy évente totálisan más jellegű kertet akarnánk. Mellesleg az akác is ilyen, invazív fajként van nálunk "üdvözölve", de az akácmézet azért örömmel fogyasztjuk ugye: jelzem  az is kiirtható a nemkívűnatos helyekről, a gyökérzet eltávolításával.

8 éves korától tüzifának vágható, fűtőértéke a barnaszénnel egyenértékű. Épületfának, bútorfának is nagyon értékes, éppígy, mint a diófa. Hatalmas 70 centi átmérőjű levelei miatt klímafának is tartják.