Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


chili

Legnagyobb meglepetésemre a legkisebbik gyermekem mániája lett a chilitermesztés. Meglepő, mert ez egy kockafejű panelgyerek volt élete első 19 évében. Kertet ugyan a nagymamánál látott, élvezte is a termését, de hogy kapát vett volna a kezébe???!!! Ez hardveres meló, nem neki való!

Hogy honnan jött az ötlet, nem is igazán emlékszem, de azt hiszem onnan,hogy imádják a chilis babot. Rendes bitagyú gyerek lévén utánaolvasott, magokat rendelt, ültetett. Azt nem mondanám hogy ásott....illetve. 1-1 ásónyomnyit az éppen aktuális paprikájának a gaz kellős közepére.

Mellesleg neki van igaza. A paprikát nem kell agyongazolni. Kell a fejére a tűző nap, de a tövére meg nedvesség kell, és az bizony napi 24 órában szünet nélkül.

Ma már rengeteg fajta paprikája van, tavaly még a naga jolokia volt a csúcskategóriás, de idén megleptem a trinidad scorpioval.

Sajnos ezek a gazok elég sok figyelmet igényelnek. Hosszú tenyészidejük van, rövid nekik a mi nyarunk. Őket bizony már el kell palántázni legkésőbb januárban, ha szüretelni is akarunk. A tavaly októberi fagy így is megtizedelte a termést, de ami megmaradt, az nem kevés. Kapszaicinnel gyakorlatilag el tudnám látni a világot.

A legjobb a középút itt is. A befutónak a SevenPot látszik. Elég magas a kapszaicintartalma, és viszonylag kevés macerával beérik őszre.

Az idei termés útnak van indítva. Kókuszrost közegben paprikamagok elvetve. A naga jolokiák már ki is keltek elég jó arányban, SevenPot még csak egy palánta, de napokon belül jön a többi is. A konyhaablakban a helyük, kapnak növénylámpát a fejükre.

A magok akkor kelnek jól, ha a talaj hőmérséklete közel 30 fok. Ezt pl. az akváriumvilágítás tetején elég jól el lehet érni, vagy egy meleg helyiségben. Amíg nem kelnek ki, nincs szükségük fényre, csak melegre. A kikelt palánták viszont igénylik a sok fényt, különben felnyurgulak. Egy 8000 Kelvines fénycső segít rá a napfényre, és toldja meg a világos órák számát.

Kiszoktatás majd amikor kint már tavasz lesz, és csak fokozatosan. Először a palackházba lesznek kirakva, onnan apránként a szabadba. Így is sok elpusztul, mindig úgy kell palántázni, hogy ha a tized részük termést hoz, már az is elég legyen.

Jómagam is hasznot húzok a dologból. "Mr Pepper" nagyon figyel a csiliültetvényére, locsol becsülettel. Ezt kihasználva a saját paprikáimat is a közelbe ültetem. :) A legjobban beválni látszik a kápia és a pritamin. Télire ledarálva, sózva, befőttes üvegekbe rakok el rengeteget, és egész télen ezt használom főzni. Évek óta nem használok fűszerpaprikát. Ezt a sózottat, és az új találmányomat szoktam pörkölt, leves, és bármi alá, amihez mások port használnak. Az új találmány a "paprikaszósz". Gyakorlatilag amikor leturmixolom a sózni való kápiát, kicsit lecsorgatom a levét, még a sózás előtt. Ezt a levet addig főzöm, míg méz sűrűségű nem lesz. Picike üvegekbe berakom a frigóba, és kész. Koncentrátum, kevéske kell belőle az ételbe. Semmiféle adalékot nem tartalmaz, még téglaport és festéket sem. Ez tuti! :)

dsc04859.jpg

      

      

 

 

 

 

Egy édes óriás fajta, érdekességképpen. Tölteni egész jó, nem sokat kell vele vacakolni. :)

 

dsc02293.jpg

 

 

 

 

 

 

Csili és bab. Valahogy még szalonnát kellene ültetni, és akkor megvan a komplett kaja. :)

 

dsc02296.jpg

 

 

 

 

 

 

 Ez a kis szégyenlős itt azért piros, mert még zöld.   Feketére érik.

A fotók erős alkonyatban készültek, elnézést érte. Nem gondoltam még akkor, hogy valaha közzéteszem.