Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014április

 Háááát....látszik hogy beindult a tavasz, ritkán szánok időt az írásra. Fontos pedig dokumentálni. Tanulságos lehet a jövőben.

Hol is kezdjem??? A február a palántázás jegyében telt. Nem azért mert nem ért volna rá, hanem mert tél végén viszket a tenyerem. 

A batátával kezdődött. Januárban a gumók kicsíráztak, muszáj volt palántákat szedni róla. Ennek az lett a következménye, hogy túl korán lettek kiültetésre érett palántáim. Tévedés, hogy egy befőttes üvegben bármeddig elállnak. 

batata1.jpg

  Pár hét után elkezdtek rohadni a szárak. Mentettem ami menthető, ilyen módon elültettem őket bent a lakásban:

 Ezt tudtam hirtelenjében kitalálni. Szépen fejlődésnek indultak. Túl szépen. Most itt állok jópár növénnyel, ami már rég földet kíván. 
Nincs más hátra, ki kell ültetnem őket, részben mert a lakás kapacitása véges, részben mert palackban nem lehet gumós növényeket nevelni. Jön tehát a kiültetés. Ma. április 2-án. Aztán lesz ami lesz. Kiültetem, letakarom őket PET palackkal, mint az articsóka palántákat. Enyhe fagyok ellen remélhetőleg megvédi a növénykéket, nagyobb fagyok meg ne jöjjenek.  Fejlődni nem fognak a nagy melegek beállta előtt, legalábbis a föld feletti részük biztosan nem. Azzal is beérem, ha életben maradnak, aztán amikor eljön az ideje úgy beindulnak, hogy nem győzöm csodálni. Természetesen folyamatosan képződnek a palánták, most is van üvegben is pár db. és van még a gumókon is leválasztatlan palánta. 

Kiültetést úgy tervezem, hogy két sor borsó közé. A borsót elvetettem két hete, már ki van kelve. Remélhetőleg mire a paprikákat ki kell ültetni, a borsót fel lehet szedni. Ilyen módon az őszi betakarításig közös ágyásban kap helyet a paprika, és a batáta, ahogy terveztem. 

Vetettem még tarlórépát, és vajrépát is. Még márciusban. Valószínűleg melegszik a talaj, mert ők is kibújtak. A kerti laboda és a sóska is szedhető állpotban van már. 

A tavaly nyár végén készített palackházban már hetek óta kikeltek a karfiol, karalábé palánták. Kókuszrostba ültettem őket anno, most ideje kiültetni, mert tápanyag híján nem fejlődnek tovább. Articsókát is palántáztam, négy db. ki is kelt, kettő már kint van szabadföldben. Letakartam egy-egy palackkal, nehogy egy hirtelen hajnali fagy megtréfáljon. A kikelt rebarbarapalánták is kikerültek, őket nem kell félteni, teljesen fagyállók. A tavaly szétszedett rebarbara tövek is kihajtottak. A csilik is szépen kelnek, és a napokban kápia magokat is vetettem el a palackházban. Vannak fekete, és fehér húsú paprikapalántáim is kikelve. Ők még jobban érzik magukat fedett helyen. Paradicsommal nem sokat vacakolok. Kikel magról. Van pár palánta is, hogy a fajtát be tudjam azonosítani, de ők is kint az udvar napos részén egy használaton kívüli akváriumban lettek keltetve. Így életerős palánták lettek, nem kell félteni őket. Ha véletlenül fagyosra fordul az idő, le lehet takarni, legrosszabb esetben behozni. Májusig ráér a kiültetésük. Császárfa magok szintúgy odakint az udvaron egy "propagátorban". Így több ideig tart a keltetésük, viszont remélhetőleg megúszom a kiszoktatásukat. 

A császárfa is első próbálkozás, éppúgy, mint az articsóka. Érdekelnek a különlegességek. Vettem édeskömény,és cikóriamagokat is, még nem került sor a vetésükre. Igazából jó ha 20m2 az egész konyhakertem. Próbálok trükközni a növénytársításokkal, hogy mindennek legyen hely. Nincs szigorú elkülönítés a haszonnövények és a dísznövények tekintetében, attól, hogy szeretem megtermelni amit megeszünk, még nem tios ha mutatós is a kert. 

Csemegekukoricát is palántáztam márciusban. Tegnap kiültettem a palántákat. Abban bízom, hogy így néhány héttel hamarabb eszünk belőle, mintha hagyományosan szabadföldbe vetettem volna. Az ötlet nem a sajátom, magam is úgy loptam az infot. :)

Általában véve eddig tökéletes idő volt. A gyümölcsfák nagyon ígéretesek, tele vannak virággal, már a kajszik el is virágoztak és nagyon jól kötöttek. Tudnak a méhek dolgozni, nem fújja el őket a szél. Már csak az imádság következik, hogy se fagyok, se jégesők ne tegyék tönkre az idei termést, és akkor végre jóllakhatunk a saját fáink temésével. 

A ribizli és josta dugványok amiket egy hónapja készítettem, virágoznak. Elképesztő! Még nem szedem ki őket a palackból, becsapós a dolog, ezek a növények nagyon sokmindenre képesek "saját erőből". Nem vagyok biztos abban, hogy gyökerük van. 

A földieper virágzik, a ribizlibokrok már el is virágoztak, és ami idén először történt, a mézbogyóm termést hoz. Legalábbsi remélem, hogy be is fogja érlelni.