Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014 május

 A szokásos májusi elfoglaltságokon kívül semmi érdemleges dolog nincs. A monília elvonult, a fák túlélték. Végülis nem permeteztem, győzött részben a lustaság, részben az a konok elhatározás, hogy semmi mérget nem hozok a kertbe. Nem volt ez túl nehéz döntés. Az udvar tele van kisebb-nagyobb vizekkel. Mindegyikben burjánzik az élet. Azok a permetszerek, amik a moníliára vannak kitalálva halált hoznak a vizi élővilágra. Ezt nem kockáztatom. 

kala.jpg

to.jpg

 

 

 

Viszont rátaláltam egy honlapra: http://bio-gazdabolt.hu/

Innen igyekszem jövő tavasszal beszerezni a lemosót. 

Azt kell mondanom, több kárt tettek a viharos szelek, mint a monília. Tafrinás fertőzésem nincs, egyetlen őszibarackfám ellenálló fajta, pár fodros levélkét kézzel is el tudok távolítani. A kajszikat is metszőollóval "permeteztem". Ami gyümölcs lepergett, azt a szél verte le. Ez ellen túl sokat nem tudok tenni, legfeljebb ültetni. A szél útjába, sok-sok magasra növő örökzöldet. A tiszafa lett a nyertes, őt igyekszem az északi oldalon végigültetni sövénynek. Gátolja majd a tomboló szeleket, és a kíváncsi tekinteteknek is útját állja. 

A cseresznyefa letermett, hála az égnek rengeteg volt rajta. kicsiny fácska még, ez élete harmadik termése, becsülettel hozta a formáját. Egyik módszer a vegyszermentességre a fajtaválasztás. Nem szeretem a cseresznyében (sem) a kukacot, hát olyan fajtát ültettem, amiben egyszerűen nincs. Májusban terem, egyszerre a földieperrel. Még nincs cseresznyelégy. Nagyszemű, ropogós, és húsmentes. 

Apropó földieper. Már nem biztos, hogy át akarom telepíteni. Nem olyan szép ugyan mint az első két évben, de rengeteget termett idén is, és semmit nem kell vele csinálnom hála a fóliának, és az osztályozott kavicsnak, amibe ültetve van. Sem gazolni, sem locsolni nem szükséges. Szedni annál inkább, május elejétől érik, és ez eltart június közepéig. Elég is ebből ennyi, hiszen naponta egy órácskát el kell bogarászni, mire az ember megszedi. Bele lehet ebbe unni. A folytontermők konténerekbe vannak ültetve, kb. 50 tő. Ez elég lesz a nyár további részében. Minden nap lesz pár szem csipegetni való, még a fagyóba is lehet rakni belőle apránként, és nem kell hétrét görnyedve kutatni a piros bogyók után. 

eper.jpg

koromvirag.jpg

Piroslik a szedermálna is. Ő lesz a következő gyümölcs. Mire a szamóca leterem, jön ez a szúrós, de jóízű termést érlelő cserje. Utána a málna, ribizli, szeder, josta, berkenye egészen a fagyokig. A bogyósok között természetesen már a gyümölcsfák is hozzák a termést. A szilva tele van, a kajszin is még mindig van jópár zöld termés, és végre valahára a khaki is megmutatni készül magát. Így legyen. :)

A zöldborsót lassan kiszedem, illetve levágom. A gyökerét a földben hagyom. Ami káliumot és foszfort összegyűjtött a tenyészidő alatt, azt most a föld visszakapja. Szükség is lesz rá, hiszen közé már elültettem a batátát, és a paprikapalántákat. Azoknak lassan kell a hely, a borsó pedig gyakorlatilag egy hét és kifutotta magát. 

Tegnap elültettem a cikóriát, és az édeskömyént. Ezek számomra új növények, nem is most kellett volna vetni, hanem még márciusban, de valahogy mindig elkallódik egy csomó vetőmag, amire nem bukkanok rá idejében. 

Sebaj....próba ez is. 

Összességében remek májust zártunk a kertben. Eső, és napsütés volt a jellemző egész tavasszal. Sajnos néhány nap tomboló szelek jöttek, csak hogy ne legyen már minden annyira kerek. Ez is benne van a pakliban, bele kell törődni. Mást úgysem tehetünk. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.