Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014 február - batáta palántanevelés

Mind nehezen várjuk a tavaszt. Hiába az eddig enyhe tél, a naptár bizony ma előcsalogatja a medvét a barlangjából. Akkor ez most hogy is van? Nálunk verőfényes napsütés, az ország délnyugati részén ónos eső. Akkor most lesz hamar tavasz vagy nem?
A batáták szerint igen.
Batáta:
Tavalyi kezdeményezés részemről. A Televízió Gasztroangyal márkanévre hallgató műsora volt az apropo. Gyerekkori olvasmányaimból emlékszem a nevére. Sok-sok Kittenberger könyvet, és más egyéb utikönyvet olvastam régen. Bele voltam szeretve a számomra egzotikus világokba. Tudtam, tehát hogy a nálunk néha kapható édesburgonya névre keresztelt növény, nem más, mint a batáta. Konkrétan semmi köze a burgonyához, de a konyhában nagyjából ugyanúgy használhatjuk, tehát innen a név.
Tökéletesen beleillett a BIO mániámba. Nincs hazai kártevője, és ha Ásotthalmon megterem, akkor bizony meg fog teremni nálam is. Punktum. Tavaly még nem árulták minden kereszteződésben, az első darabot egy kertbaráttól kaptam postán. A másodikat már én magam vettem a multinál. Kettő egész gumót palántaföldbe ültettem tavaly februárban. Természetesen bent a lakásban. És lőn, ahogy az ásotthalmiak mondták. Csírázni kezdett, palántákat hozott. A palántákat letördeltem, befőttes üvegbe tettem, ott tartottam vízben májusig. Meglepően könnyen gyökeresedik. Nem is volt olyan palántám, amelyiket gyökér nélkül kellett volna kiültetni, pedig állítólag ennek sincs akadálya, a fölben is pillanatok alatt gyökeret ereszt.
A lényege a dolognak, hogy akkor szabad kiülteteni, amikor már biztosan vége a fagyoknak. Vagyis drága nagyanyám szerint, utolsó fagyosszent, Orbán napja után, május végén.
Azt tapasztaltam, hogy még ekkor is csak vegetál. Nem csinált biza ez semmit nyár derekáig. Volt, mint hal a vízben. Aztán mint ahogy ez egy trópusi növénytől elvárható, amikor jöttek a fülledt melegek, eszeveszett növekedésbe kezdett, ráadásul vízszintesen! Remek talajtakarást képezve ezzel az egyéb növényi kultúrák közé. A gyomlálást erőteljesen megritkítva. Nem mintha nagy gyomlálós lennék. A tudatlanságnak persze ára van, nem minden kiültetett palánta maradt meg, nem hozott mindegyik gumót, de amelyiket jól sikerült elültetenem, és nem száradt ki a nyáron, azt ősszel az első fagyok után, tehát október elején felástam. És lássanak csodát! Mintha krumplit ásnék, úgy gurulnak ki a földből a gumók!
 
dsc04864.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Nem mondanám, hogy ezzel jól lakna a család, de első évben nem is ez volt a célom vele. Ki kellett próbálnom.
Most, hogy látom, működik, rákészültem. Fejben is, munkával is. Először is csináltam neki helyet. Felástam  télen némi műveletlen ugart, ágyásokat csináltam.
Tegnap ránéztem véletlenül arra a pár darab gumóra, amit ősszel nem ettünk meg, hanem behoztam a melegre. Tudni kell, hogy a batátát tárolni melegben kell. Betakarításkor konkrétan fűteni kell rá. Nem volt ez gond, az első fagyok alkalmával nálunk be van izzítva a nagy cserépkályha, ami ontja magából a 30 celsiust. A batáta sérülései ha vannak, beszáradnak, és innentől kezdve nem rohad meg. Egy papírzacsiban várt idáig. Tegnap kezembe vettem, és megláttam rajta a csírákat. Sőt, volt már apró leveles palánta is egyiken. Nosza, ezen felbuzdulva csináltam neki egy jégkrémes dobozban kókuszrost ágyat, abba belefektettem, rája szórtam vékony réteg palántaföldet, és ennyi. Semmi teendő vele innentől, csak szedni majd a palántákat.
A batátát ültetni méteres sortávolsággal javasolják, mert a föld alatt elég szétszórtan lesznek a gumók. Úgy kell ültetni, hogy csak a két felső levélke maradjon a föld felszínén. A lényeg a locsolásban rejlik. A csöpögtető öntözés ami nálam, ezen a kötött talajon egyébként is beválik. Nem szabad egyszerre túl sok vízzel elárasztani, mert megrepedhetnek a gumók, de a talajt kiszáradni sem lehet hagyni alatta. Állandó nedvességet igényel.
Átgondolva, pont mint a chilipaprikák.
 
dsc04706.jpg 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
       dsc04702.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
dsc04682.jpg
Miután ez a másik egzotikum házunk táján, és harmadik éve nagy sikerrel termeljük, idén egy ágyásba megy a két növény. Terveim szerint kiegészítik egymást. A batáta vízszintesen nő, a paprika felfelé törekszik. Árnyékot ad a batátának, ami szépen takarja majd a talajt. Így a talaj nem szárad ki. A csöpögtetőcső nyilván adja a napi vízmennyiséget. Ezzel az ágyással terveim szerint az ületésen kívül más teendőm nem lesz.
Nem vagyok nagy gazolós, kapálni még kevésbé szeretek, és általánossagban jó vagyok abban, amit nem kell csinálni. :)
Vegyszer ide be nem teszi a lábát, sem permet, sem gyomirtó formájában, tehát át kell gondolni az ültetést. A természetben nincs csupasz földfelület, ezt kell szem előtt tartani.
Egy ágyás a batáta/paprika számára fenntartva, a többiről is mesélek majd.