Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014 áprilisi kerti napló

Elmaradtam egy ideje. Lett volna miről írnom, de a magamfajta csendes őrült ilyenkor már kevés időt tölt a 4 fal között. Az idei tavasz úgy látszott, túl jól indul. Annyira minden klappolt, hogy már kezdtem magam valami idegen bolygón képzelni. Tökéletes időjárás, virágzás, terméskötés, semmi fagy, napsütés eső.... Már éppen azon elmélkedtem, mi nem stimmel a rendszerben, aztán egyik alkonyatkor megláttam...Az erő zavara helyreállt. A gönci barackom egyik friss hajtásán vettem észre, hogy lekonyult a szerencsétlen. Évek óta egészségesen nevelt gyümölcsfáim most bekapták a moníliát. Alaposabban szemrevételezve az óriás ceglédin is észrevettem a nyomait.  No, ez  itt most dilemma! Mi legyen? Sosem vegyszereztem semmit ezen a portán még. A fák 2008-tól köszönik szépen jól vannak, kezdenek termőre fordulni minden kölyökkutyák és az ő játékaik ellenére. Idén rekord termést ígért a kajszi is. Már kezdtem reménykedni holmi saját biolekvárokban. Ebből már nemigen lesz semmi, jó ha enni lesz elegendő.  Szórni vagy nem szórni? Ez itt a kérdés. Beszereztem ugyan a chorus nevű gombairtó valamit, de nem visz rá a lélek, hogy kibontsam a zacskót. Annál is inkább,. mert az udvar tele van mindenféle vizekkel, minitavakkal, amik élővilága számomra olyan nagyon kedves legalább, mint a gyümölcsfáim.  Tehát egyenlőre kitartok. Marad a metszőolló, és fejben próbálok valami gombaölő módszert kitalálni, ami nem kemény méreg. Egyik ilyen gondolatom az ecet, a másik különböző növények leve, mint pl. a csalán, rebarbara levél, fekete nadálytő, stb... A kis gönci kezdi kiheverni, de sajna az esős tavasz a gombáknak kedvez. Szerencsére ültetéskor átgondoltam, hogy mit és hová? A gyümölcsfák huzatos, napsütötte helyet kaptak az udvaron, ami nem volt túl nehéz, az egész udvar ilyen szinte. Most jöhet az imádság. Ahogy beköszönt a meleg, a perzselő nap valószínűleg megfékezi a gombák terjedését.  Ha rosszul kalkulálok, és továbbterjed a betegség, akkor jöjjön a vegyszer, nem akarom a fa halálát. Akkor is nyertem jó pár évet mindenféle mérgek nélkül.  Meglátom....és beszámolok.. 


Khakiszilvámon végre bimbók vannak! Nagy öröm, mert még azt sem tudom miféle. Talán idén termést látok rajta??? Kb. 4 éves, első két télen tövig visszafagyott. Azóta megindult növekedni, és most végre bimbós! eleinte nem vettem észre, mert a többi gyümölcsfával ellentétben, ez előbb kilevelesedett, és mint a fügénél, a levelek tövében jelennek meg a bimbók.   
A márciusban kényszerből kiültetett batáta és paprikapalánták nincsenek túl jó színeben. Élnek, de sorvadoznak. Megfáztak, a  takarás ellenére is. Hideg a talaj még kora tavasszal.  Sebaj, kontrollcsoportnak jó lesz. A lakásban már újabb adag batátapalánták várakoznak egyre türelmetlenebbül. Sápadtak, nyúlnak az égig, napsütést, földet kívánnak már. Húzom az időt, de amint úgy látom, melegszenek az éjszakák is, kiültetem őket. Aztán ősszel meglátom melyik csapat a nyerő. 

Még egy próbálkozást megemlítek a batáták kapcsán. Január végétől gyártom a palántákat, mert az ősszel eltett gumóim ekkor már erősen csírázni kezdtek. Ennek persze a vége az lett, hogy volt amit már márciusban ki kellett ültetni, mert rohadni kezdett a szára. A mostaniak nagyon jól vannak, de túlságosan hosszúra nőttek az üvegben. Egyet kettévágtam, és most nézem mit produkál. Lehet, ezzel a módszerrel meg lehet duplikálni őket. Nem jó ugyanis, ha nagyon hosszú. Fél méter mélyen nehéz felásni a kertet, a batátát meg úgy kell elültetni, hogy csak a felső két kis levélkéje maradjon ki a földből, ugyanis az ízközökön hozza majd a gumóit. Itt tehát két választás marad. Vagy kissé vízszintesen ültetem el odakint, de ez nem túl helytakarékos, és nekem kevés helyem van. Vagy megpróbálom kettévágni őket. Úgy látom utóbbi lesz a megoldás. Elvágtam, és visszatettem az üvegbe. Most várom, hogy az alsó rész, amiről levágtam a tetejét ugyan tovább növekedik-e? Úgy látom a levélnyélből kifejlődik egy hónaljhajtás, és növekedni fog. Tehát ez lesz a megoldás

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Recommendations: how to promote your kertvilag.eoldal.hu

(LatonyaVax, 2018.03.26 08:11)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass any antibot CAPTCHA's.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

fifa 15 ultimate team скачать торрент

(garneuMl, 2018.03.26 06:00)

Это — заблуждение.

---
Вы ошибаетесь. Давайте обсудим. Пишите мне в PM. скачать английский комментатор для fifa 15, fifa 15 rus скачать торрент и <a href=http://15fifa.ru/>фифа 16 официальный сайт на русском</a> fifa 15 moddingway mod 7.5 0 скачать

Elon Musk was right: artifitial intelligence will make new WAR. The "XEvil" was released!

(Mashageori, 2017.12.12 20:52)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass almost any anti-botnet CAPTCHA's.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"