Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014 kerti napló

2014.02.15

Február közepén indulni látszik a  szezon. Mindegy mit hoz a március, ültetni kell és kész. A hosszú tenyészidejű paprikamagok már kikeltek, őket még januárban elültettem.  A palánták felnyurgulásást elkerülendő, speciális növényvilágítást használok két éve. Ez nem LED, kezdetnek nem akartam vagyonokat beleinvesztálni, tehát tavaly rendeltem két db. 8000 kelvines kompakt fénycsövet. Nem arra való, hogy erdőket neveljek a lakásban, de korán ültetett paláták felnyurgulását megelőznöm vele. A csilik meghálálják.

A palackáházban elültetve már az idei rebarbara magok, pár szem csemege kukorica, büdöske, és léggömbvirág. Ott remélehetőleg hamarabb fog kikelni mint a szabadban, de nem kell majd a kiszoktatással bajlódni. A palackház egyébiránt, még ebben a félkész állapotában is működni látszik. Több trópusi növényem túlélte a mínusz 13 fokokat is alatta. Hiába az enyhe tél, ha pár hajnalban kemény mínuszok tarolnak. Ami akkor megfagy, annak nem vigasz, hogy egész télen szinte nem is volt fagy. Amikor volt, akkor nagyon!

android-003.jpg       android-005.jpgandroid-008.jpgAmint látni, ez most még csak egy tákolmány. Nem szép, nem végleges, de annyira nem is érdekel a dolog, és a képeken jól látható citromot, fügét sem érdekli. A leanderem épp virágozni készül. Itt is volt a télen egy növénylámpa, ezt ma behoztam, részint mert bent lesz rá szükségem, másrészt meg kint már nem kell.

Szóval ma,. február 15-én úgy döntöttem, kezdődik a szezon. Dugványozni kell. Kevertem kerti földet össze egy adag fűrészporral, ami a téli tüzelő felvágásakor keletkezett, és kétliteres PET palackokba töltöttem, amiknek előzőleg a tetejét levágtam. Vágtam fás dugványokat a lila bodzáról, lila málnáról, a jostabokorról, és pár ribizli ágat is sarcoltam a még remélhetőleg alvó bokrokról. Hormonba mártva beszurkáltam a palackokba előkészített talajba, alaposan meglocsoltam, és a fejükre borítottam egy elvágott 1,5 literes palackot. Ennek az alját szoktam levágni, és a kupakot lecsavarva róla, a dugványra borítom. Ezzel tkp. egy mini üvegházat képezek a friss dugványokra. Pára kell ilyenkor az ágacskának a gyökeresedéshez. A hormon segít ugyan, de nem csodaszer.

Kellemes elfoglaltság volt, a napsütésben. Dolgom végeztével egy részüket bevittem a palackházba, másik felét kint hagytam a ház egyik déli ablakpárkányán. Meglátom. Elvileg jöhet még mínusz bőven, de optimista vagyok. A biztonság kedvéért vittem be párat a telelőbe, ha egész télen kibírta ott a leander, akkor talán a ma készített dugványok sem pusztulnak el.

Erősen ébredezik a természet, nem szeretnék lekésni. Nem jó kapkodni. Holnap idebent magok ültetése következik.

 

Frissen dugványozott bogyósok:

dugvanyok.jpg